Product(en) van de dag

donderdag 23 januari 2020

Goede voornemens



Goede en/of groene voornemens
Bent u ook het nieuwe jaar begonnen met “goede voornemens”? Toevallig ook “groene? Ik wel.
Het begon met het lezen van een alarmerend bericht. 
In het blad voor oud-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (“Broerstraat 5”) las ik een interview met adjunct-hoogleraar Farmaceutische immunologie in het UMCG, Barbro Melgert, gespecialiseerd in longziekten. Haar nieuwste zorg is de aanwezigheid van microplastics - minuscule plastic vezeltjes die door huizen dwarrelen, afkomstig van synthetische kleding en vloerbedekking. En van versleten grotere stukken plastic. Ze veroorzaken longziekten en remmen herstel en groei van longcellen. En microplastics zitten werkelijk overal: tot in honing, vis en bier! Dan denk je: “Wat is plastic eigenlijk een plaag”.

Ik dacht ook even aan Boyan Slat, de jonge (25!) Nederlandse(!) bestuursvoorzitter van The ocean cleanup die plastic uit de oceanen veegt. Wat hij doet is weliswaar hoopgevend, maar een druppel op een gloeiende plaat. 
Toen kwam ik ook nog een Ierse jongen van 18 jaar tegen die een goedkope manier vond om microplastics uit het water te halen. (Heel interessant: www.ukrant.nl/magazine/het-wonderkind-dat-ons-gaat-bevrijden-van-plastic ).   Maar het is dweilen met de kraan open.
We zouden veel beter kunnen stoppen met het gebruiken van plastic. Of het gebruik ervan moeten terugdringen. Kan dat? Kan ik dat?

Zo werd ik geïnspireerd door het boek van Nicki Kroon: “Het zero waste project”. Samen met haar zus Jessie begon ze aan een experiment om een maand lang zonder afval te produceren te leven. Zo begonnen ze en het was veel moeilijker dan ze dachten. Inmiddels zijn ze vier jaar verder en zijn ze volledig geslaagd in het “zero waste” leven. “Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes.” Het probleem werd mij al ten volle duidelijk in het eerste hoofdstuk toen ze schreven dat je voortaan aan de houten tandenborstel moest!

Ik zou wel eens, in navolging van de zusjes Kroon, willen proberen hoever ik kom om plastic-loos te leven – en welke problemen ik tegen kom. Eén maand lang en dan bekijken wat het oplevert. Ik zou dat het liefst samen met een paar andere mensen willen doen, zodat we kunnen leren van elkaar. Misschien krijgen we wel goede ideeën zodat we met de opbrengsten iets goeds kunnen doen.  In dat geval rapporteren we daarover later in het voorjaar. Wat mij betreft beginnen we op maandag 20 januari zodat we tegelijk kunnen beginnen.
Wie doet er mee? (antheunisj@gmail.com hartelijk welkom!)
Al dringen we het plastic-gebruik maar een klein beetje terug.

Praktische tips om klein te beginnen;
  • Voorkom afval en koop bij winkels die producten zonder verpakking leveren
  • Neem altijd een eigen tas mee met boodschappen doen
  • Haal je brood in broodzakken en koop je groente en fruit in groente-netjes

Teveel goede voornemens tegelijk verlagen de kans op slagen. Samen doen verhoogt de kans op slagen.
Ik hoop dat u nog ruimte hebt om mijn “groene voornemen” te delen.

Antheunis Janse


Geen opmerkingen:

Terugblik en evalutatie project "minder plastic"

Terugblik en evaluatie project “Minder plastic” Terugblik In het kerkblad Samenklank van januari (van de kerken in Anloo en Zuidlaren...